Auflistung nach Autor:in "Fritz, Melanie"
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- KonferenzbeitragAdoption of supply chain management in German agrifood networks(Unternehmens-IT: Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde? Referate der 28. GIL Jahrestagung, 2008) Fritz, Melanie; Schneemann, Eva; Schiefer, GerhardSupply chain management has emerged as cross functional, cross company concept to improve coordination of entire value chains through coordinated actions of all companies. It has received a major push from the availability of Internet-based information and communication technologies. The conditions in certain sectors are favorable for a realization of chain wide supply chain management. In other sectors such as the food sector, however, conditions are more complex and companies and value chains still struggle to exploit the potentials from supply chain management, in particular when it comes to cross enterprise coordination. This paper analyses the case of complex food supply networks and follows the research question why complex networks do not exploit the potentials from cross enterprise supply chain management. It provides empirical results on reasons for and barriers to the adoption of electronic tools for supply chain management.
- KonferenzbeitragBusiness process support using RFID-based information services in the distribution of fresh fruits and vegetables(Qualität und Effizienz durch informationsgestützte Landwirtschaft, Fokus: Moderne Weinwirtschaft, 2011) Reiche, Robert; Lehmann, Richard J.; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardThe efficient distribution of fresh produce poses many challenges to enterprises in the fruit and vegetable sector. The exchange of productand processrelated information between actors in this network is crucial for improvement of process efficiency. In this paper we discuss a conceptual organization scheme for RFID-based business information services for improving food safety and increasing efficiency in the distribution process along the supply chain. The discussed business information service organization is of generic nature and can be adapted to other food supply networks as well.
- KonferenzbeitragCollaborative working environments for supporting network innovations(Qualität und Effizienz durch informationsgestützte Landwirtschaft, Fokus: Moderne Weinwirtschaft, 2011) Pankiewicz, Maciek; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardIncreased vertical and horizontal integration of enterprises is seen as one of the critical success factors for the future development of the agri-food sector. This integration can be stimulated by creating innovation-oriented initiatives in networks that collaborate on problems related e.g. to quality planning, improvements in logistics or tracking and tracing. Collaborative working environments – systems for supporting collaboration in spatially distributed groups – enable knowledge and experience exchange by providing functionalities for supporting real-time and asynchronous communication, coordination or information and identity management. Implementation of the new technologies and functionalities (e.g. microblog, folksonomies) leads to design of an environment where human-centric development is in focus and new potential emerges. This paper will discuss research on conceptualization, design and evaluation of the collaborative platform for supporting horizontal and vertical communities aimed on fostering network innovations.
- KonferenzbeitragElectronic Collaboration Platforms für Communities(Unternehmens-IT: Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde? Referate der 28. GIL Jahrestagung, 2008) Pankiewicz, Maciek; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardEin entscheidender Erfolgsfaktor für die zukünftige Entwicklung des Ernährungssektors ist die zunehmende Integration von kleinen und mittleren Unternehmen in horizontalen und vertikalen Arbeitsgemeinschaften. Für eine erfolgreiche Integration sind Kommunikation und Informationsaustausch von großer Bedeutung. Im Beitrag wird ein laufendes Forschungsprojekt präsentiert, das sich mit der Konzeptualisierung, dem Design und Test einer internetbasierten Plattform für Arbeitsgemeinschaften (communities) beschäftigt. Die Plattform bietet u.a. Kommunikationsfunktionalitäten, die die Zusammenarbeit unterstützen und das Ziel haben, die Kooperation in der horizontalen und vertikalen Dimension zu verbessern. Es werden die Initiativen auf dem Gebiet der „collaborative working environments“ zusammengefasst und die voraussichtliche Bedeutung für den Ernährungssektor diskutiert.
- KonferenzbeitragEntstehung von E-Commerce-Infrastrukturen in der Agrar- und Ernährungswirtschaft(Integration und Datensicherheit – Anforderungen, Konflikte und Perspektiven, Referate der 25. GIL Jahrestagung, 2004) Fritz, Melanie; Hausen, Tobias; Schiefer, GerhardDieser Beitrag fokussiert elektronische Handelsplattformen in der Agrarund Ernährungswirtschaft. Es werden sich herausbildende typische Modelle identifiziert und Implikationen für die Organisation der Agrarund Ernährungswirtschaft abgeleitet. Für die zukünftige Entwicklung der Handelsinfrastruktur des Sektors spielen entstehende Kooperationen zwischen Plattformen eine wichtige Rolle. Sie erlauben die Entwicklung von Netzwerken von untereinander verbundenen Plattformen, die die dynamischen Austauschbeziehungen des Sektors abbilden könnten.
- KonferenzbeitragErfolgsfaktoren einer Differenzierungsstrategie für Agrarprodukte mit Hilfe von Qualitätskommunikationssystemen – Eine Analyse am Beispiel der Brotgetreidekette(Unternehmens-IT: Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde? Referate der 28. GIL Jahrestagung, 2008) Meyer, Christian; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardGeänderte Anforderungen an die Lebensmittelsicherheit und Qualität von Agrarprodukten, die Entwicklung neuer Technologien sowie verstärkte vertikale Kooperation eröffnen die Möglichkeit für die Unternehmen der Agrar- und Ernährungswirtschaft, mit Hilfe einer stufenübergreifenden Qualitätskommunikation Wettbewerbsvorteile zu erzielen. Aus den kritischen Erfolgsfaktoren für die Erreichung dieses Ziels leitet sich der Informationsbedarf ab.
- KonferenzbeitragExperimentelle Erfahrungen in der dynamischen Markt- und Wettbewerbsbeobachtung für die Agrar- und Ernährungswirtschaft(Integration und Datensicherheit – Anforderungen, Konflikte und Perspektiven, Referate der 25. GIL Jahrestagung, 2004) Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardZiel dieses Beitrags ist die Diskussion von Erfahrungen aus Experimenten in der internetbasierten, dynamischen Markt- und Wettbewerbsbeobachtung für die Agrar- und Ernährungswirtschaft. Ergebnisse und Konsequenzen aus den Experimenten sind vor allem, dass ein Abgleich zwischen idealtypischer Informationsorganisationsstruktur und realem Informationsangebot stattfinden muss, um geeignete Ergebnisse zu erhalten. Außerdem wurde die Integration von manuellen bzw. redaktionellen Nachbereitungselementen für den automatischen Beobachtungsprozess deutlich.
- KonferenzbeitragExpert system for food regulations in a dynamic enterprise environment(Qualität und Effizienz durch informationsgestützte Landwirtschaft, Fokus: Moderne Weinwirtschaft, 2011) Krapp, Henrik; Novelli, Emanuele; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardPolicy is in charge of consumers' interests, especially concerning food safety. The implementation of policy regulations is a common tool to exert influence on the food safety status in society. However, the food control is in the hands of enterprises. To increase the effectiveness of policy making it is essential to understand enterprise compliance behaviour. This paper presents an expert system framework for policy decision aiding. The complex cause-and-effect relations of the enterprise behaviour are reduced to a step-by-step approach based on first empirical results.
- KonferenzbeitragInformation services for agri-food supply chains – a framework for development -(Qualität und Effizienz durch informationsgestützte Landwirtschaft, Fokus: Moderne Weinwirtschaft, 2011) Lehmann, Richard J.; Reiche, Robert; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardSeveral global developments such as the growing demand for bioenergy, limits in the availability of water and diminishing production resources as well as sector-wide crises (e.g. BSE, swine fever, dioxin) have led to a changing attitude of society towards the consequences of the food system`s activities for social, economic and environmental issues, captured in the term of sustainability. As a consequence, consumers show increasing interest in the characteristics of food, and in turn, on the availability of related information and guarantees. Enterprises in agri-food supply chains are facing new expectations and are seeking to communicate social, economic and environmental performance of their business to customers within the supply chain and consumers as the final customers. Information services, since they are mainly building on existing systems, could provide flexible solutions for enterprises to measure and evaluate sustainability of products throughout a food supply chain. Gained information on product characteristics might be used for decision support within enterprises as well as for communication of sustainable practices to customers and consumers, resulting in increased competitiveness of enterprises, supply chains and the sector by satisfying customers' and consumers' need for information on the sustainability of a product. This paper will introduce a framework for developing information services for agri-food supply chains by identifying and defining different types of information models and gaps, which need to be considered when developing an information service.
- KonferenzbeitragKriterien und Methoden zur Supply Network Analyse unter Berücksichtigung von Transaktionsrisiken(Unternehmens-IT: Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde? Referate der 28. GIL Jahrestagung, 2008) Deiters, Jivka; Fritz, Melanie; Schiefer, GerhardThe purpose of this paper is to develop an analysis framework for Food Supply Networks with particular focus on transaction risks, which is to be used within the European project e-Trust. Similarities and differences of existing Supply Network analysis models are classified and inspected for potential gaps. A literature overview is provided for transaction risks.